Duaja, fjalët që duhet të themi kur ndëron jetë një njeri!

Ndërimi i jetës, vdekja është një fenomen i pashmangshëm për çdo njeri!  Të gjithë njerzit bëhen dëshmitarë dhe shikojnë me syte e tyre sesi njerzit e dashur të afërm apo të pa njohurit, largohen dhe ikin nga kjo botë! Thotë Krijuesi i Gjithësisë në Kur’anin famëlartë: “ Çdo shpirt do ta shijojë vdekjen! [ Ali Imran 185]

Kudo që të jeni do t’ju vijë vdekja, madje qofshi edhe në kështjellat më të forta!” [Nisa 78]

 

Pra, vdekja është një dukuri e pashmangshmë për çdo njeri, por shumë prej nesh kur bëhen dëshmimtarë të një ceremonie mortore nuk dine çfarë fjalë të thonë! Në fenë hyjnore Islame, ky moment është shumë delikat dhe mjaft i rëndësishëm. Fjalët që duhet të themi kur dikush ndëron jetë janë:

 

All-llahumme-gfir li fulan (e emëron), ve-rfa’ derexhetehu fil-mehdijjín veh-luf-hu fi ‘akibihi fil-gábirín, va-gfir lena ve lehu ja Rabbel-’álemin, vef-sah lehu fi kabrihi ve nevvir lehu fíhi.

 

O Zot, fale filanin (e emëron) dhe ngrite atë në shkallën e të udhëzuarve, zëvendësoe atë me ata që mbesin nga pasardhësit e tij, na i fal mëkatet tona dhe të atij, o Zot i të gjitha botërave, zgjeroja varrin dhe ndriçoja atë.

 

Muslimi 2/634.

Shto koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.