Pse muslimanët shkojnë në Haxh? Informacione të dobishme që duhet t’i dijë çdo njeri

Miliona muslimanë nga e gjithë bota shkojnë në Qaben e bekuar për të kryer ritualin e Haxhit. Me lejën e Zotit do të shpjegojmë arsyet se përse muslimanët shkojnë në Haxh.
Fillimisht, Haxhi është në fakt, një nga pesë shtyllat qendrore të Islamit, mbi të cilin është themeluar feja. Është obligim për çdo musliman të aftë dhe financiarisht të aftë, mashkull dhe femër, që të plotësohet të paktën një herë në jetë.

I gjithë udhëtimi zhvillohet gjatë një periudhe prej disa ditësh në muajin hënor islam të Thull Hijah dhe përfshin një seri ritet simbolike dhe ritualet. Shumë prej të cilave në fakt filluan nga Profeti i madh Ibrahim alejhi selam dhe më pas u parashtruan direkt nga vetë Profeti Muhammed alejhi selatu ue selam.

Pika qendrore e Haxhit është Qabja, e njohur edhe si shtëpia e shenjtë e Zotit në Mekë. Ishte ndërtuar fillimisht nga Profeti Ibrahim alejhi selam (Abraham) në një kohë kur Mekka ishte asgjë më shumë se një shkretëtirë e izoluar në mes të askund. Megjithatë, Zoti i premtoi Ibrahimit alejhi selam (Abrahamit) në Kur’an se kjo shtëpi e shkretuar së shpejti do të pranonte vizitorë nga e gjithë bota në masat e tyre dhe sot është mjaft e qartë të shihet se ky premtim nuk është asgjë më pak se një realitet.

Përkujtoje kur Ne e udhëzuam Ibrahimin për në vendin e shtëpisë (Qabes): të mos më përshkruajë Mua shok, pastroje shtëpinë Time për ata që e vizitojnë (bëjnë tavaf), që qëndrojnë në këmbë duke u falur, përkulur dhe që bëjnë sexhde.
he thirr ndër njerëz për haxhin, se të vijnë ty këmbësorë e edhe kalorës me deve të rraskapitura që vijnë prej rrugëve të largëta.

Kurani 22:26-27

Udhëtimi i përgjithshëm thuhet se është një proces pastrimi me anë të të cilit një musliman i afrohet Zotit nëpërmjet durimit, këmbënguljes dhe nënshtrimit.

Pelegrinazhi në kohë mund të jetë gjithashtu fizikisht i qëndrueshëm dhe Zoti i nxit në mënyrë specifike muslimanët në Kur’an të ushtrojnë durim gjatë ditëve të haxhit, duke shmangur çdo argumentim dhe sjellje mëkatare.

Sidoqoftë, është gjithashtu një përvojë jashtëzakonisht e përulur për pelegrinët dhe një nga mësimet më të mëdha të jetës mbi barazinë njerëzore. Në formën e tij të pastër, Haxhi nuk bën dallime mes të pasurve dhe të varfërve; të gjithë njerëzit, pavarësisht nga statusi i tyre shoqëror, u kërkohet të plotësojnë të njëjtat ritualë nën të njëjtat udhëzime nën të njëjtën diell të nxehtë. Kjo përfshin të gjithë njerëzit që kufizohen në dy pjesë të pëlhurave të unstitched dhe të gjithë pelegrinët që ndalohet nga parfumi, intimiteti dhe shumë luks të tjera të jetës.

Haxhi është gjithashtu një mundësi e shumëpritur për shumë muslimanë për të marrë faljen për mëkatet e tyre të përjetshme dhe për t’u kthyer në shtëpitë e tyre me një zemër të pastruar. Në Ditën e Arafatit, dita më e rëndësishme e pelegrinazhit, pelegrinët do të qëndrojnë nga mesditë në perëndim të diellit duke lypur mëshirën, faljen dhe kënaqësinë e Perëndisë.

Dhe siç pritet, shpërblimet për kompletimin e haxhit janë absolutisht të jashtëzakonshme tek Zoti.

Profeti Muhammedi, në fakt, na informoi se:

“Ai që e kryen Haxhin siç duhet, duke abstenuar nga intimiteti seksual, duke shmangur mëkatin dhe duke e lënë argumentimin; atëherë ai do të kthehet nga haxhi i pastër dhe i lirë nga mëkati, ashtu si dita që e kishte lindur nëna e tij. “

(Buhariu)

Profeti Muhammed alejhi selam gjithashtu na informoi se:

Shpërblimi për një haxh të pranuar nuk është asgjë më pak se Parajsa.”

(Ibn Maxhe)

Ne i kërkojmë Allahut ta pranojë haxhin e të gjithë pelegrinëve këtë vit dhe që Ai ta bëjë udhëtimin e tij të sigurt, të bekuar dhe të pranuar. Dhe ne i kërkojmë Allahut që të na japë të gjithë mundësinë për të përmbushur shtyllën e haxhit – ky udhëtim i jetës.

Shto koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.